پشت پرده افزایش 2 برابری درآمدهای مالیاتی دولت

به گزارش انجمن آقای شرفی، درحالی که در فصل بهار سال 98، درآمدهای مالیاتی 3/ 24 هزار میلیارد تومان بوده است اما این درآمد در سه ماهه نخست سال جاری به بیش از 51 هزار میلیارد تومان رسیده است، یعنی بیش از دو برابر شده است.

پشت پرده افزایش 2 برابری درآمدهای مالیاتی دولت

سهم مالیات بهار در بودجه کشور درحالی محقق شده است که پیش بینی می شد با شیوع ویروس کرونا به دلیل به تعطیلی کشاندن بسیاری از کسب وکارها، درآمدهای مالیاتی کاهش پیدا کند.

حتی امیدعلی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در مصاحبه ای اذعان نموده بود به دلیل شیوع ویروس کرونا، احتمالا 40 هزارمیلیارد تومان درآمد مالیاتی مصوب شده تحقق پیدا نکند.

حتی پیش از ورود کرونا نیز محمد حسینی، عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه کشور تحقق میزان مالیاتی سال جاری (195هزارمیلیارد تومان) را غیرممکن تلقی نموده بود.

اما چرا در حالت رکود و شیوع کرونا درآمدهایی مالیاتی کمتر که نشده هیچ، دو برابر هم شده است؟

غلامرضا سلامی، کارشناس امورمالیاتی، در مصاحبه با انجمن آقای شرفی می گوید: سال جاری بسیاری از بنگاه ها به علت رکود توان پرداخت مالیات نداشتند، درآمد مالیاتی بخش گمرکات هم کاهش داشته چون واردات کمتر شده است. منتها بخشی از فرارهای مالیاتی پیشین با یاری تراکنش های بانکی شناسایی شده و این درآمدها درحال وصول هستند. فرار مالیاتی ما همواره زیاد بوده است اما شناخت آن تا به امروز سخت بود. درحال حاضر با توجه به دستوری که سازمان مالیات برای دسترسی به اطلاعات بانکی دارد، می تواند فرارهای مالیاتی را کشف کند.

مالیات ستانی به مدد بانک ها

اخیرا هادی خانی، معاون فناوری های مالیاتی سازمان امور مالیاتی در مصاحبه با صدا وسیما گفته که بعضی بانک ها از جمله بانک انصار، بانک حکمت ایرانیان و بانک قوامین (که پس از ادغام با بانک سپه از این به بعد بانک سپه نامیده می شوند)، اطلاعات لازم را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نمی دهند و تهدید نموده که اگر اطلاعات ارائه نشود، علیه متخلفان اقدام قضائی خواهد نمود.

با این حال سلامی در این باره می گوید: بانک ها موجب شدند ارقام درشتی از بسیاری از افراد که تراکنش های بالا داشتند، زنده شود اما عکس العمل مشتریان موجب شد گاهی بانک ها کمی طفره بفرایند ولی تا به اینجا اکثرا تبعیت نموده اند. این قانون پیش از این تصویب شده و اعمال می شد اما مردم آن را جدی نمی گرفتند در این فاصله دولت از فرصت استفاده و درآمد زیادی کسب کرد.

از بعضی به ناحق مالیات می گیرند!

به گفته این کارشناس قبلا با چک های در وجه حامل معاملات زیادی صورت می گرفت که سازمان مالیاتی توان کشف آن را نداشت مثل خرید و فروش میلیاردی آهن.

سلامی ادامه می دهد: افرادی که قبلا مالیات نداده بودند یا به وسیله کتمان درآمد، مالیات کمتری داده بودند، اکنون نمی توانند حساب بانکی شان را از دید سازمان پنهان نمایند. سیستم سازمان مالیات نقدی است. به این صورت که کم اظهاری مثلا سه سال پیش هم جزو سال جاری محسوب می شود. پس اگر گردش چندمیلیاردی در حساب کسی مثلا در سال 94 دیده شود الان به حساب او منظور می شود.

به اعتقاد این کارشناس افرادی که درآمدهای گذشته شان کشف شده ممکن است به ناحق مالیات بدهند چرا که ممکن است پولی به حساب آنان آمده باشد، فرضا پول طلب فرد باشد نه درآمد او، ولی با این سیستم او قادر نیست ثابت کند که مثلا پول برای او نبوده است.

او می گوید: اصولا استفاده سازمان مالیات از تراکنش های بانکی روش عادلانه ای نیست و ممکن است بخش زیادی از مالیات ها به ناحق باشد. سازمان مالیاتی باید خود را به سیستمی جامع مجهز کند و فقط زمانی از اطلاعات حساب های بانکی استفاده کند که مودی مالیاتی از پرداخت طفره برود.

این اولین باری نیست که موضوع مالیات گیری بی قاعده بر مبنای تراکنش های بانکی افراد شنیده می شود. به گفته کارشناسان بخشنامه مربوط به نحوه آنالیز و رسیدگی به اطلاعات پولی و مالی واصله از جمله تراکنش های بانکی که انتهای فروردین ماه ابلاغ شد، ابهامات بسیاری داشت و بر همین اساس فرایند آنالیز تراکنش های بانکی غیرشفاف و حتی به زعم بعضی کارشناسان بی قاعده باقی ماند.

از ابتدای سال جاری بسیاری از مودیان عظیم مدعی شدند که سازمان مالیات تمامی مبالغ ورودی حساب آنها را چک نموده و روی آن مالیات می گیرد و از این طریق درآمد کسب می نماید، بی آنکه توجه داشته باشد هر مبلغ ورودی لزوما درآمد شخص نیست. این موضع نیز بر ادعای کارشناسی صحه گذاشت.

همچنین با این که نادر جنتی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان امور مالیاتی گفته بود که طبق قانون به هیچ وجه نمی توانیم تراکنش های قبل از سال 95 را آنالیز کنیم مگر اینکه با استعلام شخص وزیر امور مالی و دارایی باشد، شنیده ها نشان می دهد تراکنش های پیش از سال 95 هم در نظر گرفته می شود.

حتی خبرها گویای این است که بسیاری از افراد جهت شکایت از پفراینده مالیاتی خود به دنبال همین موضوع به دیوان محاسبات مراجعه می نمایند.

منبع: تجارت نیوز

به "پشت پرده افزایش 2 برابری درآمدهای مالیاتی دولت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پشت پرده افزایش 2 برابری درآمدهای مالیاتی دولت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید