آیا برجام واقعا 150 میلیارد دلار پول به ایران داد؟
به گزارش انجمن آقای شرفی، اوباما 150 میلیارد دلار پول به ایران داد و هیچ چیز دریافت نکرد. این جمله ای است که ترامپ در طول دو سال گذشته بار ها آن را به زبان آورده است.
به گزارش ، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از ابتدای ورود به کاخ سفید دستکم 30 بار این ادعا را تکرار نموده که ایران با برجام 150 میلیارد دلار پول به دست آورد. او در آخرین مورد، هفته گذشته گفت: اوباما و دموکرات ها 150 میلیارد دلار پول به ایران دادند اما اکنون حاضر نیستند 5 میلیارد دلار برای ساخت دیوار در مرز مکزیک و افزایش امنیت ما هزینه نمایند.
اما آیا واقعا دولت سابق آمریکا پس از برجام 150 میلیارد دلار پول به ایران داد؟
ترامپ معمولا در سخنرانی های خود درباره ایران دو عدد را زیاد به کار می برد: 1/7 میلیارد دلار و 150 میلیارد دلار. رقم اول (یعنی همان پولی که ترامپ می گوید با هواپیما به ایران فرستاده شد) مربوط به بدهی قدیمی آمریکا به ایران است که از زمان شاه مخلوع بابت یک معامله تسلیحاتی ناتمام در آمریکا بلوکه شده بود و آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا زمان امضای برجام از پس دادن آن امتناع می کرد.
اینکه چرا آمریکا پس از 37 سال راضی به پرداخت این پول به ایران شد موضوع دیگری است که پیشتر (اینجا) به آن پرداخته شده است؛ اما عدد مهمتری که ترامپ در مناسبت های مختلف اصرار عجیبی به استفاده تبلیغاتی از آن برای انتقاد از دموکرات ها و منتفع نشان دادن ایران از برجام دارد، مبلغ 150 میلیارد دلار پولی است که او مدعی است دولت اوباما با امضای توافق هسته ای در اختیار ایران قرار داد و مهمتر از همه اینکه، با زبان بی زبانی می گوید که این پول از جیب مالیات دهندگان آمریکایی به ایران پرداخت شد.
اما، به نوشته واشنگتن پست، نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که این پول، اصلا پول آمریکا نبود بلکه پولی بود که متعلق به خودِ ایران بود اما بواسطه تحریم ها در بانک های خارجی بلوکه شده بود. به عنوان نمونه، بخشی از این پول در بانک های چین، هند و ترکیه قرار داشت چراکه این کشورها بواسطه تحریم های آمریکا نمی توانستند پولِ نفت و گازی که از ایران خریده بودند را به این کشور پرداخت نمایند.
البته دروغ ترامپ به اینجا ختم نمی گردد چراکه رئیس جمهور آمریکا علاوه بر اینکه القا می نماید این پول متعلق به آمریکا بوده و از سوی دموکرات ها در اختیار ایران قرار گرفته، در میزان آن نیز به شدت اغراق نموده است. به عبارت دیگر، عددی که ترامپ مدام آن را تکرار می نماید یک برآورد خام حداکثری است که به اذعان وزارت خزانه داری آمریکا، بخش اعظمی از آن پول نقد نیست و در واقع، ارزش اسمی پروژه های سرمایه گذاری است که قابلیت نقد شدن ندارند. به نوشته واشنگتن پست، 150 میلیارد دلاری که ترامپ مدام از آن سخن می گوید در عالم واقعیت تنها رقمی بین 25 تا 50 میلیارد دلار است.
ترامپ همچنین بارها ادعا نموده که ایران این پول را برای حمایت از تروریسم هزینه نموده است اما همانگونه که خبرگزاری رویترز چندی پیش در گزارشی نوشت، ایران بخشی از دارایی های آزادشده خود پس از برجام را بابت بدهی های خود به کشورهای دیگر پرداخت کرد. به عنوان نمونه، 20 میلیارد دلار آن بابت انجام پروژه های زیرساختی به چین پرداخت شد و بخشی از آن نیز به اذعان منابع غربی، در پروژه های اقتصادی ایران سرمایه گذاری شد.
با این وجود، در حالیکه خودِ رسانه های آمریکایی نیز ادعای ترامپ درباره پرداخت 150 میلیارد دلار پول به ایران پس از برجام را زیر سوال می برند، وی همچنان اصرار دارد برای فریب افکار عمومی و جلب حمایت طرفداران حزب جمهوری خواه و همچنین برای تحت فشار قرار دادن نمایندگان دموکرات کنگره جهت همراهی با برنامه های خود از جمله ساخت دیوار مرزی با مکزیک، آن را در هر مناسبتی تکرار کند.
آخرین اظهارنظر او در این باره که پس از تهدید به تعطیل کردن دولت در صورت مخالفت کنگره با اختصاص بودجه برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک صورت گرفت، واکنش سناتور تیم کین را نیز به همراه داشت. وی در پاسخ به این ادعای ترامپ که اوباما و دموکرات ها 150 میلیارد دلار به ایران پول دادند، اما حاضر نیستند 5 میلیارد دلار برای امنیت ملی آمریکا و ساخت دیوار مرزی پول بدهند، در توئیتر خود نوشت: توافق هسته ای حتی یک پنی هم به ایران پول نداد؛ بلکه تنها پول های خودِ ایران را که در بانک ها بلوکه شده بود، آزاد کرد. اما او (ترامپ) اکنون می خواهد 5 میلیارد دلار از جیب مالیات دهندگان آمریکایی برای ساخت دیوار هزینه کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان