چگونه برترین ماهی را بخریم؟
به گزارش انجمن آقای شرفی، حتما تا به حال بار ها و بار ها شنیده اید که ماهی یکی از سالم ترین غذاهاست. با وجود این خیلی از مردم به علت بوی نامطبوع آن کمتر به سراغ این گوشت سفید پر خاصیت می روند و بیشتر از مرغ و گوشت قرمز استفاده می نمایند.
به هر حال ما و متخصصان تغذیه به شما توصیه می کنیم که بیشتر ماهی بخورید. در دریا های شمالی و جنوبی کشورمان ماهی های خوشمزه و خوش خوراکی پیدا می شوند و در کنارشان ماهی های پرورشی ای هم وجود دارند که می توانید با آن ها غذا های متنوعی بپزید. پس برخی خانواده های پر جمعیت ماهی ها را بهتر بشناسید و هنگام خرید، نوع ذائقه، شیوه پخت و همین طور موجودی جیبتان را بسنجید.
ماهی سفید
مشهورترین و یکی از خوشمزه ترین ماهی های شمال است که بدنش دوکی شکل است و فلس های نقره ای روشن دارد. گوشت ماهی سفید نرم و لطیف است و می توانید آن را به صورت بخارپز، سرخ شده یا حتی کبابی سر میز بیاورید. اگر می خواهید ماهی سفید شما گوشت بیشتری داشته باشد باید ماهی نر خریداری کنید. برای شناسایی نر ها کافی است بدانید که روی سرشان خال های درشت و سفیدی دیده می گردد.
البته اگر بر حسب اتفاق ماهی سفید به تورتان خورد و بعد از پاره کردن شکمش با کلی تخم های ریز روبرو شدید، آن ها را دور نریزید. به این تخم های ریز اِشپل می گویند که با چند عدد تخم مرغ و کمی ادویه به کوکو تبدیل می شوند و سبزی پلو با ماهی شما را کامل می نمایند.
حلوا
جنوبی ها به این ماهی زبیدی می گویند. این ماهی از انواع ماهی استخوانی است که دو نوع حلوا سفید و حلوا سیاه دارد. ماهی های حلوا عموما در دریا زندگی نموده و وارد خلیج کوچک چابهار و خورموسی شده و تغذیه می نمایند و در زمستان و اواسط پاییز به دریا می آیند. ماهی حلوا خوش پخت و خوشمزه است و جنوبی ها انواع و اقسام غذاهایشان را با این ماهی درست می نمایند. البته محبوب ترین روش بین آن ها سرخ کردن است.
کفال
ماهی خوش خوراک دیگری است که به علت گوشت سفید و سفتش مورد توجه قرار گرفته است. ماهی کفال دوکی شکل است و فلس های درشتی دارد. می توانید نوع دودی شده اش را در شمال کشور پیدا کنید، اما ماهی تازه همراه با نارنج یا لیمو طعم بهتری دارد.
اوزون برون
یکی از ماهی های کم تیغ دریای شمالی است که این روز ها در بازار ماهی کمتر دیده می گردد و به همین علت قیمت آن نسبت به سایر ماهی ها بالاتر است. معمولا به صورت فیله های قطعه قطعه شده به فروش می رسد، چون جزو ماهیان خاویاری دریای خزر است و جثه درشتی دارد. برترین حالت پخت این است که فیله ها را به قطعات کوچک تری تقسیم نموده و روی آتش کبابی کنید.
شیرماهی
جدا کردن تیغ های ماهی برای خیلی از مردم آزاردهنده است، اما ماهی شیر از آن دسته ماهی هایی است که نگرانی شما را از این بابت بر طرف می نماید؛ به همین علت ماهی پر طرفداری است. حتی می توانید گوشت این ماهی را چرخ یا خرد نموده و در ترکیب غذا های مختلف به کارببرید.
شوریده
گوشت نرم و لطیفی دارد. باید مراقب باشید که هنگام پخت خرد و خمیر نگردد. پس معلوم است که نمی توانید آن را به سیخ بکشید و برترین حالت همان سرخ کردن در ماهیتابه است.
حلوا سفید
حلوا سفید یکی از ماهی های ممتاز دریای جنوب است و فلس های بسیار نرمی دارد. برخلاف سایر ماهی ها که دوکی شکل هستند، ماهی حلوا کتابی و چهار گوش است. بهتر است حلوا را به صورت سرخ شده سرو کنید.
سنگسر
این ماهی هم مانند حلوا کتابی شکل است و رنگ پوست نقره ای آن گاهی به قرمز هم نزدیک می گردد. جنوبی ها از فیله این ماهی برای تهیه قلیه استفاده می نمایند. اگر به پخت غذا های جنوبی چندان وارد نیستید آن را به صورت کبابی مصرف کنید.
سرخو
شباهت زیادی به ماهی سنگسر دارد، اما رنگ پوستش مایل به نارنجی وگوشتش نرم و لطیف است.
راشکو
یک ماهی مرغوب با گوشتی سفید و نرم است. جنوبی ها با این ماهی قلیه درست می نمایند، اما شما می توانید آن را به صورت سرخ شده یا کبابی یا حتی در ترکیب سایر غذا ها بهره ببرید.
پرورشی
قزل آلا
بومی آب های شمال و برخی رودخانه هاست، اما نوع پرورشی آن به وفور در بازار پیدا می گردد و قیمت مناسبی هم دارد. ماهی قزل آلای پرورشی روی سرش لکه های سیاه رنگی دارد در صورتی که در ماهی رودخانه ای این لکه ها قرمز رنگ هستند. نکته مهم در خصوص خرید قزل آلا این است که هر چقدر مقدار اش کوچک تر باشد لذیذتر است.
آزاد
به طور کلی ماهی های پرورشی از لحاظ ارزش تغذیه ای تفاوت چندانی با ماهی های دریایی ندارند و نسبت به سایر گوشت های سفید و قرمز سالم تر هستند. پس به علت پرورشی بودن آن ها را از سبد خریدتان حذف نکنید.
بومی کشورما نیست و برخلاف ماهی های ایرانی گوشت صورتی رنگی دارد. ماهی سالمون یکی از پر خاصیت ترین ماهی های جهان و مورد توجه متخصصان تغذیه است. این ماهی در داخل ایران پرورش می یابد.
نشانه های سلامت ماهی
هنگام خرید ماهی به آبشش های آن توجه کنید. آبشش ها باید قرمز برجسته و باز باشند.
ماهی سالم چشم های روشن و شفافی دارد.
دیواره شکمی ماهی را با انگشت فشار دهید. باید سفت بوده، در عین حال خاصیت ارتجاعی داشته باشد و وقتی انگشتتان را بر می دارید به شکل اولش برگردد.
نکات آشپزی با ماهی
به طور کلی بهتر است ماهی را دو سه ساعت قبل از پخت بشویید و مقداری نمک بزنید تا گوشت آن خوشمزه تر گردد.
اگر می خواهید ماهی را به صورت آب پز بخورید کمی سرکه به آب اضافه کنید تا ماهی وا نرود.
هنگام تمیز کردن ماهی ممکن است فلس های آن در تمام آَشپزخانه پخش گردد؛ بنابراین برای پیشگیری از پخش شدن پولک ها ماهی را درون ظرف بزرگ و پر آبی قرار دهید و فلس ها را داخل آب، از بدن ماهی جدا کنید.
گوشت ماهی به سرعت پخته می گردد، پس برای اینکه خواص مفید ماهی حفظ گردد آن را زود از روی گاز بردارید و دقت کنید ماهی خشک نگردد.
برای اینکه بعد از پخت و پز با ماهی بوی دستتان از بین برود از محلول سرکه یا آب نمک بهره ببرید.
منبع: همشهری آنلاین
منبع: فرارو