رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان سنگ کیسه صفرا
به گزارش انجمن آقای شرفی، دکتر غزاله اسلامیان ضمن بیان این مطلب، گفت: در بیماران مبتلا به سنگ های صفراوی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، نباید کاهش وزن سریع رخ دهد.
به گفته وی، رژیم های کاهش وزن شدید، سبب تجزیه سریع بافت ها و آزاد شدن کلسترول موجود در غشای سلول ها می گردد که این امر می تواند منجر به افزایش ورود کلسترول به داخل صفرا و افزایش احتمال تشکیل سنگ های صفراوی گردد.
این استادیار دانشگاه، مقادیر زیاد چربی در رژیم غذایی را سبب افزایش انقباضات کیسه صفرا، جابه جایی سنگ های صفراوی و بروز درد مطرح نمود.
وی اضافه کرد: در بیماران مبتلا به سنگ های کیسه صفرا تا زمانی که عمل جراحی یا شکستن سنگ یا حل شدن سنگ ها با تجویز دارو انجام گردد، بیماران باید از رژیم های غذایی کم چرب استفاده نمایند.
اسلامیان اعلام کرد: بیماران مبتلا به سنگ های صفراوی معمولا وعده های غذایی کم حجم با تعداد دفعات بیشتر را بهتر تحمل می نمایند و غذا های نفاخ را کمتر تحمل می نمایند.
به گفته این دکترای تخصصی علوم تغذیه، بعد از عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا، برای بیمار رژیم مایع صاف شده کم چرب تجویز می گردد. سپس رژیم غذایی بیمار به تدریج به رژیم غذایی معمولی کم چرب تغییر می یابد.
وی گفت: دریافت غذا های چرب و شیرینی بعد از جراحی کیسه صفرا می تواند منجر به افزایش شدت نفخ، التهاب و اسهال در این افراد گردد.
این استادیار دانشگاه به این بیماران توصیه کرد: رژیم غذایی کم چرب را به مدت یک ماه ادامه دهند، وعده های غذایی را به بخش های کوچکتر تقسیم نموده و در تعداد وعده های بیشتری میل نمایند. زیرا دریافت اندازه زیاد غذا در یک وعده می تواند باعث ایجاد گاز و نفخ گردد.
او با اشاره به مواد غذایی ممنوعه در رژیم غذایی این بیماران پس از عمل، گفت: این بیماران باید از مصرف مواد غذایی نظیر لبنیات پر چرب مانند بستنی، پنیر و شیر کامل، غذا های سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ شده، سس های خامه ای، سوپ خامه ای، کره، غذای فراوردی شده مانند سوسیس، آبگوشت، پیتزا، همبرگر، انواع شیرینی، کروسان، بیسکوئیت، دونات، چیپس، پفک، غذا های تند و کافئین و الکل ترجیحا به مدت یک ماه پس از عمل جراحی اجتناب نمایند.
وی بعلاوه مصرف مواد غذایی نظیر میوه و سبزیجات، پروتئین کم چرب مانند مرغ و ماهی بدون پوست، یا گوشت کم چرب، لبنیات کم چرب (شیر کم چرب یک درصد)، سفیده تخم مرغ (زرده تخم مرغ دو بار در هفته)، حبوبات، غلات سبوس دار، جو، جو دو سر را در این افراد توصیه کرد.
اسلامیان تاکید نمود: این بیماران باید اندازه مصرف فیبر را به تدریج افزایش دهند. زیرا مصرف بیش از حد فیبر می تواند باعث ایجاد نفخ گردد. بعلاوه از مصرف سبزی های نفاخ مثل انواع کلم، انواع ترب، بادنجان، پیاز، خیار و ذرت پرهیز نمایند.
بنابر اعلام دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی در انتها اعلام کرد: رژیم غذایی کم چرب به مدت یک ماه در این افراد توصیه می گردد و یک هفته بعد از جراحی می توانند به تدریج فیبر غذایی مصرفی خود را افزایش دهند.
منبع: فرارو