در شب یلدا مردم شهرهای مختلف چه کار می نمایند؟
به گزارش انجمن آقای شرفی، می گویید چند دقیقه بیشتر که این حرف ها را ندارد و احتیاج به اینهمه تشریفات نیست، ولی شب یلدا یکی از شب های مهم سال برای خیلی هاست و در شهرهای مختلف تنها به شب نشینی و خوردن میوه و خوراکی های مختلف ختم نمی گردد. در حقیقت شب یلدا بهانه ای است برای اینکه یک شب را کنار هم بگذرانیم و خوب هم بخوریم ولی بعضی متفاوت برگزارش می نمایند. رسم و رسومات شب یلدا در شهرهای مختلف فرق دارد و تنها یک شب نشینی ساده و معمولی نیست.
شب یلدا در گیلان
حضور هندوانه در سفره شب یلدای گیلانی ها اهمیت ویژه ای دارد، حتی بیشتر از انار. گیلانی ها معتقدند هرکس در شب چله هندوانه بخورد در طول تابستان احساس تشنگی نمی نماید و علاوه بر این سرمای زمستان را حس نمی نماید. بعلاوه جوان ترها فال هندانه پوس یا همان پوست هندوانه می گیرند. هندوانه را به چهار قسمت تقسیم می نمایند و قسمت ها را پشت سرشان می اندازند. اگر دو قاچ هندوانه سفید و دو قاچ سبز بود یعنی اینکه نتیجه فال نه بد است و نه خوب. اگر سه قاچ سبز و یک قاچ سفید باشد، یعنی خوب آمده و اگر برعکس این حالت باشد، یعنی سه قاچ سفید و یک قاچ سبز باشد یعنی بد است. اگر هر چهار قاچ سبز باشد یعنی خیلی خوب است و می توان رویابافی کرد. و اگر هرچهار قاچ سفید باشد یعنی خیلی بد است و نباید چندان به موضوع دل خوش کرد.
شب یلدا در شیراز
در شیراز مردم مثل بقیه شهرها شب یلدا را دور هم می گذرانند. برای یلدا انجیر، قیصک و برنجک می خورند و معمولا تا پاسی از شب بیدارند. شیرازی ها هم فال مخصوصی برای شب یلدا دارند. نام فال کلوک است. کلوک کوزه ای بزرگ با دهانه گشاد است که نشانه خاصی مثلا یک اسکناس را درونش می اندازند و بعد فردی می آید و نشانه را برمی دارد و برای فرد مورد نظر فال حافظ می گیرد، از شعری که آمده می گردد به نتیجه فال هم پی برد.
شام مردم منطقه ها مختلف در شب یلدا چیست؟
شب یلدا در اصفهان
اصفهانی های قدیم معتقد بودند زمستان به دو قسمت چله و چله کوچک تقسیم می گردد. چله از اول دی ماه تا بهمن آغاز می شد و چله کوچک از 10 تا 30 بهمن ادامه داشت. رسم تقسیم اشیا و موجودات به مذکر و مونث از قدیم در همه شهرها باب بوده و در اصفهان اهمیت بیشتری دارد. شب چله در اصفهان به دو نام چله زری (ماده) وعمو چله (نر) تقسیم می گردد. و به این معنی که شب چله اصفهانی ها محدود به یک شب نیست و شب نشینی شان دو شب برگزار می گردد. قدیمی های اصفهان لباس ها و رختخواب هایشان را هم در هوای آزاد و زیرآفتاب پهن می نمایند. و از این طریق می خواهند به زمستان خوش آمد بگویند. رسمی که حالا هم به قوت خود باقی است.
شب یلدا در قزوین
قزوینی ها مثل مردم بیشتر شهرها به خانه بزرگترها می روند و سفره یلدای پر و پیمانی می چینند، سفره ای که به آن شب چره می گویند و معتقدند این خوراکی ها شگون دارد و نوید زمستان پربرکتی را می دهد. اگر بزرگترها در آوردن تنقلات تاخیر نمایند، کوچکترها می خوانند هر که نیاید شب چره انبارش موش بچره. مادربزرگ های قزوینی می گویند اگر پنبه های لحاف بیرون بریزد برف می آید. از رسومات دیگر قزوینی ها در شب یلدا فرستادن خونچه چله از طرف داماد برای عروس است. خنچه ای که کله قند و هفت نوع میوه مثل گلابی، خربزه، سیب، هندوانه از جمله محتویاتش است.
شب یلدا در تبریز
در تبریز و شهرهای دیگر آذربایجان شرقی و بعلاوه در ارومیه مردم هندوانه می خورند و بیشتر وقت ها اولین ضربه به هندوانه را ریش سفید و بزرگ فامیل می زند. او موقع قاچ کردن هندوانه جمله ای را به ترکی می گوید که معنی اش این است: بلاها را امروز بریدیم. آنها معتقدند با خوردن هندوانه سوز و سرمای زمستان از آنها دور می گردد و حسش نمی نمایند. اما در آذربایجان بیشترین خوشی از آن عروس و داماد است. نامزدها برای هم خوانچه می فرستند، خوانچه ای که شامل انار و هندوانه و پارچه و آینه است. در مقابل خانواده عروس هدیه هایی مثل پول، شیرینی، جوراب و دستمال را تحویل خانواده داماد می دهند.
در اولین سال ازدواج زوج های تبریزی، پدر عروس قبل از غروب سهم دختر و دامادش را که شامل هندوانه، میوه، آجیل، شیرینی و یک قواره پیراهنی باکفش و چادری است برایشان می فرستد. در اینجا نیز یلدا در دو شب برگزار می گردد، چله بزرگ و چله کوچک و معمولا تا آخر چله کوچک خانه تکانی نمی نمایند. چون اعتقاد دارند اگر در طول این دو چله کسی خانه تکانی کند، چله نفرینش می نماید و اگر چله کسی را نفرین کند به نکبت و بدبختی منتهی می گردد.
رزرو هتل های رشت، هتل های شیراز، هتل های اصفهان، هتل های قزوین، هتل های تبریز در انجمن آقای شرفی
منبع: اسنپ تریپ