آیا ویتامین ها می توانند به پیشگیری و درمان پسوریازیس یاری نمایند؟

به گزارش انجمن آقای شرفی، پسوریازیس یک بیماری پوستی است که مشخصه های آن التهابات، لکه های متراکم و پوسته پوسته شدن پوست در سراسر بدن است. به گفته بعضی از پزشکان، غذاهای مختلف می توانند باعث بهبود یا شدیدتر شدن شدت این بیماری شوند.

آیا ویتامین ها می توانند به پیشگیری و درمان پسوریازیس یاری نمایند؟

سیستم ایمنی بدن نقش کلیدی در ایجاد لکه ها و پوسته پوسته شدن ها ایفا می نماید، محققان اغلب پسوریازیس را با بیماری هایی که خطر مسائل قلبی را افزایش می دهند، مرتبط می دانند؛ یعنی در واقع بیماری های متابولیک. برای پیشگیری از این بیماری ها، ضروری است تا رژیم غذایی مناسبی داشته باشیم و مواد مغذی مورد احتیاج بدن را تامین کنیم. بعضی از ویتامین ها مانند ویتامین A ،D ،E و K برای سلامت و تندرستی بدن ضروری هستند.

در همین ابتدای مطلب باید بگوییم که شواهد و مدارک کمی وجود دارند که تاثیر مستقیم ویتامین ها بر روی بیماری پسوریازیس را تایید نمایند، اما در عین حال مطالعاتی هم وجود دارند که نشان دهند تامین کردن ویتامین های ضروری بدن می تواند از بروز این نوع بیماری ها جلوگیری کند. در این مطلب از انجمن آقای شرفی مگ قصد داریم برترین ویتامین ها را برای افرادی که مبتلا به پسوریازیس هستند معرفی کنیم.

ارتباط بین ویتامین ها و بیماری پسوریازیس

اصلی ترین ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامین های A ،D ،E و K هستند. ویتامین های محلول در آب هم ویتامین های گروه B و ویتامین C هستند. روشی که بدن شما یک ویتامین را جذب می نماید، در معین نقش و اثر آن ویتامین نقش خواهد داشت.

ارتباط بین بیماری های قلبی، دیابت و بیماری های مربوط به متابولیک باعث شده است که بعضی از دانشمندان بر این عقیده باشند که مصرف مواد مغذی در پیشگیری یا درمان پسوریازیس می تواند نقش داشته باشد.

ویتامین A

ترکیبات شیمیایی حاوی ویتامین A، که به عنوان رتینوئید هم شناخته می شوند، برای فراوری سلول های سالم پوست ضروری هستند. سبزیجات زرد و نارنجی اغلب منابع عالی ویتامین A هستند.

در پسوریازیس، بدن سلول های پوستی زیادی فراوری می نماید؛ ویتامین A می تواند با کنترل و کاهش فراوری بیش از حد سلول ها، به بهبود علائم پسوریازیس یاری کند. استفاده از رتینوئیدها بر روی پوست می تواند به کاهش التهابات در پلاک های پسوریازیس یاری کند. مکمل های ویتامین A نیز می توانند به پسوریازیس یاری نمایند؛ با این حال، همواره بهتر است مواد مغذی مورد احتیاج بدن را به وسیله غذاها تامین کنید. قبل از مصرف مکمل ها حتما با یک پزشک مشورت کنید. بعضی از مواد غذایی که دارای سطوح بالایی از این ویتامین هستند، عبارت اند از:

  • کلم پیچ
  • اسفناج
  • کدو حلوایی
  • آووکادو
  • هویج
  • سیب زمینی شیرین
  • ذرت
  • زرده تخم مرغ

ویتامین های گروه B

بیوتین (B-7) و B12 می توانند به بهبود علائم پسوریازیس یاری نمایند. کمبود بیوتین نادر است و مستقیما با بهبود پسوریازیس مرتبط نیست، اما مکمل های بیوتین به سلامت بیشتر پوست یاری می نمایند و از رشد سالم سلولی نیز حمایت می نمایند؛ به همین علت می توانند علائم پسوریازیس را کاهش دهند.

از طرفی، ویتامین B12 می تواند یک درمان موضعی قوی برای پسوریازیس باشد. مطالعات نشان داده اند که کمبود ویتامین B12 در بدن می تواند عاملی برای بیماری پسوریازیس باشد. B12 بیشتر در محصولاتی مثل ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ و لبنیات یافت می گردد.

ویتامین D

در بعضی شرایط، پزشکان برای درمان پسوریازیس، روش نور درمانی را پیشنهاد می نمایند. از طرفی، نور خورشید به بدن یاری می نماید که ویتامین D فراوری کند؛ این ویتامین در صدها واکنش متابولیک بدن نقش دارد و یکی از بزرگ ترین فواید آن، تقویت سیستم ایمنی بدن است.

مطالعه ای در سال 2013 نشان داد که مصرف داروهای خوراکی و موضعی ویتامین D می تواند به بهبود علائم پسوریازیس یاری کند. غذاهایی مثل موارد زیر حاوی ویتامین D هستند:

  • پنیر
  • زرده تخم مرغ
  • ماهی چرب
  • غلات غنی شده

ویتامین C

آنتی اکسیدان ها می توانند با جلوگیری از آسیب های ناشی از استرس اکسیداتیو، به درمان پسوریازیس یاری نمایند. استرس اکسیداتیو زمانی اتفاق می افتد که بدن بین فعالیت رادیکال های آزاد و فعالیت آنتی اکسیدانی تعادل نداشته باشد.

ویتامین C، یک ویتامین محلول در آب است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می نماید و می تواند اثر رادیکال های آزاد را کاهش دهد و به درمان پسوریازیس یاری کند. ویتامین C را می توان به وسیله رژیم غذایی یا از مکمل ها دریافت کرد. غذاهای غنی از ویتامین C شامل مرکبات، سبزیجات برگ سبز و انواع توت ها می شوند.

ویتامین E

سلنیوم یک آنتی اکسیدان قوی است و این عنصر در افراد مبتلا به پسوریازیس سطح بسیار پایینی دارد. در یکی از مطالعات اجرا شده، معین شد که مصرف مکمل های ویتامین در افراد مبتلا به پسوریازیس می تواند به بهبود غلظت سلنیوم یاری کند.

با این حال، از آنجایی که ویتامین E و سلنیوم هر دو آنتی اکسیدان هستند، می توانند از بدن در برابر استرس اکسیداتیو که منجر به پسوریازیس می گردد، جلوگیری نمایند. دانه کدو تنبل و اسفناج دو منبع خوب ویتامین E هستند. علاوه بر این، شما می توانید با مشورت پزشک، از مکمل های ویتامین E هم بخورید.

سایر مواد مغذی که به درمان پسوریازیس یاری می نمایند

ویتامین ها تنها منبع مغذی نیستند که می توانند علائم پسوریازیس را کاهش دهند. مواد مغذی دیگری هم هستند که می توانند به کاهش التهابات و سلامت بیشتر پوست یاری نمایند:

  • اسیدهای چرب امگا 3؛ این ماده باعث کاهش التهاب در بدن و در عین حال بهبود سیستم ایمنی بدن می گردد. این ویژگی ها، امگا 3 را به یک مکمل عالی برای افراد مبتلا به پسوریازیس تبدیل می نمایند. این ماده مغذی به آسانی در کپسول های روغن ماهی موجود است، اما می توان آن را در روغن های گیاهی، سویا، آجیل و دانه ها نیز پیدا کرد.
  • گلوکزآمین و کندرویتین؛ یکی از علائم پسوریازیس، آرتریت پسوریاتیک است. گلوکزآمین و کندرویتین برای افزایش خاصیت ارتجاعی غضروف، تشکیل، ترمیم و مهار تجزیه غضروف در بدن شناخته شده است. مکمل این دو مواد مغذی می تواند به کاهش بعضی از علائم آرتریت مرتبط با پسوریازیس یاری کند.
  • متیل سولفونیل متان یا MSM؛ بعضی تحقیقات نشان داده اند که MSM می تواند به مبارزه با التهاب و درد مفاصل یاری کند (علائمی که معمولا با پسوریازیس همراه هستند). اگرچه تحقیقات بیشتری برای تایید ارتباط بین MSM و علائم پسوریازیس مورد احتیاج است. MSM یک ترکیب حاوی گوگرد بی خطر در نظر گرفته می گردد که می توان آن را به شکل مکمل یافت.

عوارض و ریسک هایی که باید در نظر بگیرید

به طور کلی، بهتر است که ویتامین ها و مواد مغذی مورد احتیاج بدنتان را به وسیله یک رژیم غذایی مناسب دریافت کنید. اما اگر به هر علتی این امکان را ندارید و قصد مصرف مکمل ها را دارید، بهتر است حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا برترین مکمل ها را بتوانید برای درمان مشکل خود تهیه کنید.

چگونه می توان از شعله ور شدن علائم پسوریازیس جلوگیری کرد؟

اساس درمان بیماری پسوریازیس، پیشگیری است. دوری کردن از بعضی محرک ها می تواند به شما یاری کند که از شعله ور شدن علائم این بیماری جلوگیری کنید. بعضی از نکاتی که می توانید رعایت کنید عبارت اند از:

  • به حداقل رساندن سطح استرس
  • مرطوب نگه داشتن پوست (شیوع این بیماری در پوست خشک بیشتر است)
  • در طول زمستان تا حد امکان داخل خانه بمانید (هوای سرد می تواند باعث خشک شدن پوست گردد)
  • استفاده از یک (به خصوص در ماه های سرد سال) برای مرطوب نگه داشتن پوست و جلوگیری از شیوع بیماری

اگر متوجه شدید که پوست شما در حال گذر از چرخه پوسته پوسته شدن، قرمزی، ترک خوردن، خارش و درد است، قبل از تغییر رژیم غذایی یا مصرف مکمل ها، در اسرع وقت با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

درمان های متعارف برای پسوریازیس

اگرچه پسوریازیس درمانی ندارد، اما به طور کلی پزشک ممکن است روش های مختلفی را به شما پیشنهاد کند:

  • نور درمانی؛ قرار گرفتن به طور مستقیم در معرض نور طبیعی و مصنوعی در بعضی از افراد مبتلا به پسوریازیس می تواند نتایج خوبی را به همراه داشته باشد.
  • درمان های موضعی؛ استفاده از پمادها، کرم ها، ژل ها و لوسیون های مقوی روی نواحی آسیب دیده می تواند به تسکین و بهبود علائم یاری کند.
  • تزریق دارو؛ در بعضی موارد از پسوریازیس خفیف تا شدید، داروهای استروئیدی و خوراکی ممکن است به وسیله پزشک تجویز گردد.

ارتباط بین رژیم غذایی و پسوریازیس

در حال حاضر، مطالعات و شواهد محدودی وجود دارند که نشان دهند رژیم غذایی بر علائم پسوریازیس تاثیر می گذارد؛ اما در یکی از مطالعات اجرا شده، معین شد که رژیم غذایی مدیترانه ای ممکن است تاثیر مفیدی بر پسوریازیس داشته باشد. به این علت که رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند از شرایط متابولیکی بدن که بر پسوریازیس تاثیر می گذارند، مانند چاقی و دیابت، جلوگیری کند.

ماهی یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای است و به واسطه آن مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 را تامین می نماید؛ امگا 3 یک عامل ضد التهابی است. بعلاوه حذف کردن کربوهیدرات های تصفیه شده و شکر و جایگزین کردن این غذاها با سبزیجات، آجیل، دانه ها و میوه های کم قند می تواند شما را در این راه یاری کند.

با این حال، تحقیقات در خصوص اینکه آیا غذاهای خاص می توانند التهابات پسوریازیس را کاهش دهند یا خیر، همچنان ادامه دارد. اگر با دنبال کردن این نکات غذایی نتیجه خاصی مشاهده نکردید، حتما در پی درمان های پزشکی باشید.

کلام پایانی

انواع ویتامین ها و مواد مغذی برای سلامت بدن ضروری هستند و کمبود آن ها می تواند باعث بروز بیماری ها یا شدت گرفتن آن ها گردد. مصرف مکمل های ویتامینی می تواند بسیار راحت باشد، اما بدون شک مطمئن ترین راه پیش گرفتن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی است. در این مطلب درباره تاثیر ویتامین ها بر روی درمان پسوریازیس صحبت کردیم. قبل از آغاز هر کاری، با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا یک راهکار کارساز و مطمئن برای مشکل تان پیدا کنید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت انجمن آقای شرفی مگ را بخوانید.

منابع: Healthline, Medicalnewstoday

منبع: دیجیکالا مگ

به "آیا ویتامین ها می توانند به پیشگیری و درمان پسوریازیس یاری نمایند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا ویتامین ها می توانند به پیشگیری و درمان پسوریازیس یاری نمایند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید